Writing the gap
Ben je Aya, speel je graag met taal en heb je altijd willen schrijven? Doe mee en ontdek wat er in jou leeft, bruist en briest. In deze cursus gaan we op zoek naar de verhalen – beelden, ervaringen, momenten – die jij graag op papier zou willen delen. Jouw leven is het uitgangspunt.
Schrijf je in voor Writing the Gap
Tijdens het schrijven wordt vanzelf een ander verhaal voelbaar, iets wat je misschien nog niet hebt kunnen zeggen. Dáár borrelt het. Daar zit je creativiteit.
Laat je in acht bijeenkomsten inspireren door schrijvers Elke Geurts, Gilles van der Loo en Sytske van Koeveringe, én door de verhalen en de feedback van de medeschrijvers uit je groep. Ga mee op expeditie naar het onzegbare. Ontdek de kracht die in jouw woorden schuilt.
De cursus:
Duur: 8 lesmomenten van 3 uur
Locatie: Amsterdam Centrum
Tijden: 11:00 tot 14:00 of 13:00 tot 16:00
Deelnemers: maximaal 8 per groep
Deelnemers krijgen een begeleiding die erop gericht is hun eigen stemgeluid te ontdekken en versterken. Sytske, Elke en Gilles zijn erin gespecialiseerd jouw stem, stijl en toon te herkennen en je te helpen bij het verder ontwikkelen ervan. Er is maar één persoon op aarde die precies op jouw manier naar de wereld kijkt – die uniciteit willen we in je werk teruglezen.
Het ‘eigen leven’ is het uitgangspunt van onze lessen. Op een speelse manier zal iedereen worden uitgedaagd precies dat op te schrijven waar eerder nog geen woorden voor waren. Ook de meer technische aspecten van schrijven komen elke les aan bod. De taal is ons gereedschap.
Sytske, Gilles en Elke zijn ervaren in het zorgvuldig omgaan met groepsdynamiek. We creëren een open en veilige sfeer waarin iedereen van elkaar kan leren (hoe verschillend de niveaus ook zijn) én helpen elke cursist zo ver mogelijk vooruit met zijn of haar schrijfproces. We zijn flexibel en passen onze lessen aan op wat er speelt. Als docenten waken we over de balans tussen ernst en humor, lichtheid en zwaarte, individu en groep. Na elke les moeten cursisten zich geïnspireerd, gestimuleerd en gesterkt voelen.
We zijn ons ervan bewust dat AYA’s een zorgvuldige en individuele aanpak verdienen. Sytske, Elke en Gilles zullen daarom regelmatig onderling overleg hebben: wie heeft wat nodig, wat speelt er in de groep en hoe kunnen we onze expertise zo goed mogelijk inzetten?
Ons doel is een afgeronde tekst waar de cursist zelf tevreden over is. Deze teksten willen we zichtbaar maken op een eigen pagina op de website van de F|Fort Foundation.
Na afloop van de lesreeksen gaan we een literaire avond organiseren waarop cursisten hun tekst in een intieme setting kunnen voordragen – als ze dat willen, uiteraard.
De meest geschikte willen we met behulp van verdere redactie door Elke, Sytske en Gilles uitbrengen op papier. Uitgeverij Lebowski heeft aangegeven open te staan voor het maken van een kleine bundel, en we hebben ruime contacten bij dagbladen en literaire tijdschriften.
Inschrijving en data:
Vertel ons in 250 woorden wie je bent, je leeftijd, waar je woont, en natuurlijk waarom jij je wilt opgeven voor Writing the gap. Stuur dit vóór 1 februari 2025 naar wtg@ffortfoundation.nl en laat daarbij weten welke van de onderstaande dagen – dinsdagen, donderdagen of vrijdagen – jij naar Amsterdam kunt komen. Als dat op meerdere dagen kan, weten we dat ook graag. Mochten (sommige van) de geboden dagen of tijden voor jou moeilijk haalbaar zijn, geef dit dan aan, met daarbij de momenten waarop je wel zou kunnen – het is goed mogelijk dat we na overleg nog kunnen schuiven. Let wel: het is de bedoeling dat je het hele blok bij dezelfde docent volgt.
Dinsdag van 11:00 tot 14:00 uur, docent Gilles van der Loo (4, 11, 18 en 25 maart, 1, 8, 15 april en 6 mei 2025)
Donderdag van 13:00 tot 16:00 uur, docent Sytske van Koeveringe (6, 13, 20, 27 maart, 3, 10, 17 april, en 8 mei 2025)
Vrijdag van 13:00 tot 16:00 uur, docent Elke Geurts (7, 14, 21, 28 maart, 4, 11, 18 april, en 9 mei 2025)
Plaatsen zijn beperkt beschikbaar, dus wees er snel bij. Als meer cursisten zich aanmelden dan wij op korte termijn kunnen plaatsen, dan zullen we er alles aan doen om later in het jaar een extra cursus aan te bieden.
Docenten
Sytske van Koeveringe
Sytske van Koeveringe (1988) is afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld academie en sindsdien werkt ze als schrijver, schilder en zeefdrukker. Ze schrijft zowel romans, essays als poëzie. Haar tweede boek – Dag nacht licht toch – werd genomineerd voor de Jan Hanlo-essayprijs. Haar beeldende werk is vooral te herkennen aan de hoeveelheid kleur. Naast haar eigen werk geeft ze o.a. les aan de Schrijversvakschool in het essay schrijven. Op het moment werkt ze onder andere aan haar eerste poëziebundel, die in het najaar van 2025 verschijnt bij uitgeverij Atlas Contact. Website: www.desjaak.com. Instagram: @Im.all.orange.
Elke Geurts
Elke Geurts (1973) schrijft romans o.a. Ik nog wel van jou (2017) en Wie is die vrouw (2022) columns en verhalen voor Trouw en Volkskrant Magazine. Ook vindt ze het leuk andere mensen iets te laten schrijven waarvan ze zelf versteld staan. Ze is al decennialang als docent verbonden aan de Schrijversvakschool. Elke is in haar werk altijd op zoek naar de niet-vertelde verhalen, de rafelrandjes, en probeert zicht te krijgen op dat wat we niet zien, maar wat er overduidelijk toch is (en hoe!).
Momenteel werkt ze aan een roman over de buurvrouw (2025) & Schaduwschrijven (2025). Website: www.elkegeurts.nl.
Gilles van der Loo
Gilles van der Loo (1973) studeerde klinische psychologie en werkte twintig jaar in alle denkbare functies in de Amsterdamse horeca. Na 2011 werd hij redacteur van literair tijdschrift Tirade en verschenen van hem de verhalenbundel Hier sneeuwt het nooit en de romans Het laatste kind, Het jasje van Luís Martín, Dorp en Café Dorian. Dit jaar publiceerde hij in samenwerking met de Oekraïense officier Andrii Kobaliia het oorlogsrelaas Mens blijven aan het front. Gilles is docent proza en roman aan de Schrijversvakschool en geeft les in creatief schrijven op middelbare scholen. Website: www.gillesvanderloo.com.